Ulrikke
Reed Findenegg

Over Ulrikke

Sinds 2002 is de Noorse dirigente Ulrikke Reed Findenegg verbonden aan diverse koren en ensembles in Nederland. Bovendien wordt ze vaak als vervangende dirigent gevraagd. Onder haar artistieke leiding komen regelmatig bijzondere projecten tot stand. Ulrikke studeerde aan de Universiteit van Bergen (Noorwegen), het Muziekpedagogisch Instituut Zoltán Kodály in Kecskemét (Hongarije) en behaalde in 2002 het diploma Koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar docenten waren onder anderen Peter Erdei (Hongarije), Krijn Koetsveld, Rob Vermeulen en Jurjen Hempel.

Naast liefde voor het traditionele koorrepertoire van componisten als Monteverdi, Bach en Brahms, kenmerken haar concertprogramma’s zich door zorgvuldig gekozen muziek met veel aandacht voor 20e-eeuwse en hedendaagse koorwerken. Daardoor ontstaan originele combinaties.

Ulrikke heeft een duidelijke visie op het verklanken van de stijl en complexiteit van muziek in combinatie met de karakteristieken van het koor. Haar werkwijze kenmerkt zich door een overzichtelijke planning die koorleden veel duidelijkheid biedt. Met een open oor voor subtiele frasering, balans en rijke klankkleuren, is de gezamenlijke ervaring van de poëzie van de muziek haar essentiële leidraad. Mooi muziek maken kun je immers niet afdwingen, maar ontstaat uit de fascinerende, verfijnde samenwerking en wederzijdse begeestering tussen koorleden, koor en dirigent.

Reacties uit het publiek:

“… wat een prachtig concert hebben jullie vanmiddag gegeven! De keuze van de liederen, de klank van het koor, de schwung in de uitvoering… het was geweldig. ”

“Alles wat je als publiek verlangt was aanwezig: een gevarieerd en verrassend maar tegelijkertijd toegankelijk programma, een zuivere, warme klankkleur die bij mij af en toe kippenvelmomenten veroorzaakte, een professionele uitstraling op het podium en een innemende symbiose tussen dirigent Ulrikke Reed Findenegg en de koorleden tijdens het optreden.”

Åsa Olsson — Nederlands Kamerkoor