ULRIKKE REED FINDENEGG

Ulrikke Reed Findenegg, afkomstig uit Noorwegen, studeerde aan de Universiteit van Bergen, waar ze haar loopbaan als dirigente startte.  Aanvankelijk was ze zanger in het vocaal ensemble Voci Nobili, onder de bevlogen leiding van Maria Gamborg Helbekkmo, later was zij dirigent van het daaraan gelieerde aspirantenkoor. Ze vervolgde haar studie in Kecskemét (Hongarije) waar zij muziekpedagogiek, zang en directie studeerde aan het Muziekpedagogisch Instituut Zoltán Kodály. In 2002 behaalde ze het diploma Koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Krijn Koetsveld, Rob Vermeulen en Jurjen Hempel.

Zang- en interpretatielessen kreeg Ulrikke van Harald Bjørkøy (NO), János Klézli, Roland Hajdu  (HU), Meinard Kraak,  Pierre Mak (NL) en Geert Berghs (NL, heden). Ondertussen volgde zij masterclasses directie bij haar voormalige Hongaarse leraar Péter Erdei.  In 2012 kreeg ze met Kamerkoor Decamerone coaching van Stephen Connolly (bekend van de King's Singers). In de zomer van 2014 was ze actief deelnemer tijdens de Internationale Kurt Thomas Cursus onder de Letse maestro Kaspars Putniņš.

Tegenwoordig is Ulrikke Reed Findenegg verbonden als dirigent en artistiek leider aan diverse koren en ensembles in Nederland.  In 2014 leverde zij met leden van  Kamerkoor Decamerone een muzikale bijdrage aan de dansvoorstelling Addio al Fine van Ickamsterdam (the International Choreographic Art Center Amsterdam.)  In het programma ‘Have you seen the white lily grow?’ ook met  Kamerkoor Decamerone, werden drie liederen van de Nederlandse componist Rokus de Groot voor het eerst uitgevoerd.

Recentelijk voerde ze met Kamerkoor Sjanton en organist Laurens de Man het Festival Te Deum van Benjamin Britten uit en in het najaar van 2014 de Londense versie van “Ein Deutsches Requiem” van Johannes Brahms. Nikki Treurniet (sopraan), Robbert Muuse (bariton),  Micha van Weers (piano) en Maurice Lammerts van Bueren (piano) verleenden hun medewerking aan dit concertprogramma.

Regelmatig wordt Ulrikke gevraagd voor verschillende projectkoren. Ze heeft drie projecten gerealiseerd met Vocaal ensemble TIEN. De laatste twee in de zomer en herfst van 2016 waar ze haar medewerking verleende aan een repetitieweek en concerten in Frankrijk en Nederland.

In het voorjaar van 2015 stond het Utrechtse Vocaal Ensemble Coqu onder haar leiding. Bij een van hun concerten dirigeerde ze ook het Zürcher Sing-Akademie. In 2014 gaf ze muzikale leiding aan het ad hoc project van Ymkje de Boer; FiloMuze - koorliederen als filosofisch medium. Haar eigen initiatief  vrouwenkoor Nordlys werd in 2011 opgericht om aandacht te geven aan bijzondere hedendaagse muziek uit Noord- en Oost-Europa.  Nordlys heeft tot nu toe zeven projecten uitgevoerd en zal in 2017 het voorprogramma verzorgen voor het Nederlands Kamerkoor o.l.v Reinbert de Leeuw.

Ulrikke is als docente en begeleidster van stagiaires regelmatig betrokken bij de Applicatieopleiding Koordirectie voor vakmusici aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Foto: Maurice Lammerts van Bueren)

Ulrikke Reed Findenegg: 0031630120790 urfindenegg@online.nl

2012 -  2016  ©  Lies van den Berg | ontwerpstudiogroot.nl