ULRIKKE REED FINDENEGG

"Alles wat je als publiek verlangt was aanwezig: een gevarieerd en verrassend maar tegelijkertijd toegankelijk programma, een zuivere, warme klankkleur die bij mij af en toe kippenvelmomenten veroorzaakte, een professionele uitstraling op het podium en een innemende symbiose tussen dirigent Ulrikke Reed Findenegg en de koorleden tijdens het optreden."

Åsa Olsson (NKK) - Tivoli Vredenburg

Ulrikke Reed Findenegg, afkomstig uit Noorwegen, studeerde aan de Universiteit van Bergen, waar ze haar loopbaan als dirigente startte.  Aanvankelijk was ze zanger in het vocaal ensemble Voci Nobili, onder de bevlogen leiding van Maria Gamborg Helbekkmo, later was zij dirigent van het daaraan geliëerde aspirantenkoor. Ze vervolgde haar studie in Kecskemét (Hongarije) waar zij muziekpedagogiek, zang en directie studeerde aan het Muziekpedagogisch Instituut Zoltán Kodály. In 2002 behaalde ze het diploma Koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Krijn Koetsveld, Rob Vermeulen en Jurjen Hempel.

Zang- en interpretatielessen kreeg Ulrikke van Harald Bjørkøy (NO), János Klézli, Roland Hajdu  (HU), Meinard Kraak,  Pierre Mak en Geert Berghs (NL). Ondertussen volgde zij masterclasses directie bij haar voormalige Hongaarse leraar Péter Erdei.  In 2012 kreeg ze met Kamerkoor Decamerone coaching van Stephen Connolly (bekend van de King's Singers). In de zomer van 2014 was ze actief deelnemer tijdens de Internationale Kurt Thomas Cursus onder de Letse maestro Kaspars Putniņš.

Tegenwoordig is Ulrikke Reed Findenegg verbonden als dirigent en artistiek leider aan diverse koren en ensembles in Nederland. Zij wordt regelmatig gevraagd voor verschillende projectkoren. In 2014 gaf ze muzikale leiding aan het ad hoc project van Ymkje de Boer; FiloMuze - koorliederen als filosofisch medium. In het voorjaar van 2015 stond het Utrechtse Vocaal Ensemble Coqu onder haar leiding. Ze realiseerde drie projecten met Vocaal ensemble TIEN, waaronder een repetitieweek en concerten in Frankrijk en Nederland. In 2013 stond het vocaal ensemble EenvoorTwaalf te Nijmegen onder haar leiding en in het voorjaar van 2019 is ze weer gevraagd als dirigente voor dit ensemble. Vrouwenkoor Nordlys werd in 2011 op haar initiatief opgericht om aandacht te geven aan bijzondere hedendaagse koormuziek uit Noord- en Oost-Europa. In 2017 gaf Åsa Olsson namens het Nederlands Kamerkoor een workshop en trad dit koor op in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor o.l.v Reinbert de Leeuw.

Tijdens het jubileumjaar van kamerkoor Sjanton in 2017, voerde ze een volledig Barok-programma uit met medewerking van het Dordrechts Kamerorkest en vier solisten. Met hetzelfde koor voerde ze eerder het Festival Te Deum van Britten en de Londense versie van “Ein Deutsches Requiem” van Brahms uit. In 2015 reisde ze met het koor naar Budapest en Kecskemét (Hongarije) en in het najaar van 2018 naar Lissabon (Portugal).

Ulrikke is als docente en begeleidster van stagiaires regelmatig betrokken bij de applicatie-opleiding koordirectie voor vakmusici aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze is ook als zanger verbonden aan twee koren, het Basilius College en het Asko Kamerkoor.

Foto: Maurice Lammerts van Bueren

Ulrikke Reed Findenegg: 0031630120790 urfindenegg@online.nl

2012 -  2019  ©  Lies van den Berg | ontwerpstudiogroot.nl